Johannes Gorodoff syntyi Venäjän Arkangelissa Mezenin kylässä. Vuosisadan vaihteessa tsaarin armeijan upseerina hän tuli Venäjän armeijan mukana Suomenlinnaan kirjuriksi.
Hautapaikka Vanhalla hautausmaalla, osasto 10, rivi 5, paikka 128.
Heli Luhtaniemi
Kajaanin Matkailuoppaat ry
Kuvaaja: Reijo Haukian arkisto
Leipomon perustaja Pekka Heikkisen ja leivänjuurentuoja Ivan Gorodoffin tiet kohtasivat Helsingissä, sillä molempien vaimot olivat kotoisin samasta kylästä ja vieläpä lapsuudenystäviä. Perheen matka jatkui Tornionjoen ja Iisalmen kautta Kajaaniin.
Jossain elämänvaiheessa Gorodoff oli opetellut leivän leipomisen taidon. Leipuri löytää aina leipomon. Vuonna 1919 yhtyvät leipureiden tiet jälleen Kajaanissa Brahenkadulla. Perimätiedon mukaan Gorodoff päätyi Leipomo Pekka Heikkiseen tuomisenaan ruisleivänjuuri.
Johannes Gorodoff rakensi vuonna 1921 Kajaanin Purolan kaupunginosaan talon perheelleen, johon kuuluivat Sonkajärveltä kotoisin ollut puoliso Anna sekä lapset Olga, Veera, Eljas, Santeri ja Marfa. Leskeksi jäätyään Gorodoff avioitui uudelleen ja sai yhden lapsen tästä liitosta.
Elettiin vuotta 1927, kun kaupunginvaltuusto käsitteli talokas Ivan Johan Gorodoffin anomusta tulla perheineen otetuksi Suomen kansalaiseksi. Anoja oli moitteettomasti elänyt ja käyttäytynyt sekä kykenevä elättämään itsensä ja perheensä.
Murtaen sujuvasti suomea puhuva muhkeaviiksinen Gorodoff oli eksoottinen näky Purolan työläiskaupunginosassa Kajaanissa. Työteliäs lapsiperheen isä kävi sellutehtaalla töissä ja kasvatti itse puutarhassa vihannekset, kalasti ahkerasti sekä leipoi leivän perheen tarpeisiin. Siinä perheessä ei nähty nälkää, vaikka sota sekoitti Purolan elämää ja aiheutti puutetta.
Johannes Gorodoff oli suuri persoona, kiinnostava ja monitaitoinen. Hän oli hyväsydäminen ja valmis auttamaan sorrettuja. Oma elämänkokemus toi mukanaan ymmärryksen siitä, miltä tuntui olla toisten halveksima. Hän menehtyi 81-vuotiaana kurkkusyöpään Kajaanissa vuonna 1961. Mutta leivänjuuri elää. Siitä leivottu leipä maistuu yhä kajaanilaisille.