Vihreät rippikoulut kuuluvat Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toimintamalliin kansallisella tasolla. Vihreiden ripareiden tarkoituksena on saada nuori kantamaan vastuuta omista valinnoistaan, ympärillä olevista ihmisistä sekä luonnosta ja ympäristöstä.
Emma Nuulamo, Helmi Ojalehto
Kuvaaja: Anni Mikkonen
Kierrätys ja luonnonläheisyys näkyvät Kajaanin seurakunnan toiminnassa mm. Joutenlammen kurssikeskuksen upeassa metsäkirkossa.
Keskeisiä aiheita vihreillä ripareilla ovat esimerkiksi kristillinen ympäristökasvatus, ekoteologia ja kestävät elämäntavat. Vihreät riparit ovat siis enemmän käytännön tekoja, kuin yhtä yksittäistä teemaa. Vihreiden ripareiden kriteerejä ovatkin mm. kestävät valinnat ja ympäristövaikuttaminen.
Kajaanin seurakunnan rippikoulut tavoittelevat vihreiden ripareiden kriteereiden toteutumista monin tavoin. Kestävät valinnat voivat näkyä rippikoulussa esimerkiksi kierrätyksen tai kasvisruoan merkeissä. Keskeisiin aiheisiin perehdytään syvemmin Kajaanin globaalien seurakuntanuorten rastiradan avulla. Rastirata on globaalien nuorten itse kehittämä oppimismenetelmä, joten radalla käsiteltävät aiheet ovat nuorille ajankohtaisia ja erityisesti rippikouluikäisille sopivia. Globaalien nuorten rastiradalla käsitellään jokseenkin ahdistaviakin asioita käytännön kautta, joten toiminta ja keskustelu onnistuvat sujuvammin rippikouluryhmän kesken. Ahdistavalta tuntuvia asioita voivat olla esimerkiksi ilmastonmuutos ja sen seurauksena luonnon elinvoimaisuuteen vaikuttavat asiat pitkälläkin aikavälillä.
Omien kokemuksiemme mukaan Kajaanin seurakunnan rippikoulujen vihreät osa-alueet toteutuvat suurimmaksi osaksi hyvin, mutta eivät vielä virheettömästi. Kierrätys ja luonnonläheisyys näkyvät Kajaanin seurakunnan toiminnassa mm. Joutenlammen kurssikeskuksen upeassa metsäkirkossa. Kierrätys taas näkyy esimerkiksi pullojen keräyspisteenä, jonka tuotot lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.
Kannatamme vihreiden ripareiden toimintasuunnitelmaa ja sen toteutumista jatkossa entistäkin paremmin.