Etusivu PuheenvuorotPääkirjoitus Joulun sanoma on osa kulttuuriperintöämme

Joulun sanoma on osa kulttuuriperintöämme

by Admin

Opiskeluaikanani Helsingissä asuin soluasunnossa, jossa pitkäaikaisimmat kämppäkaverini viereisissä huoneissa olivat lukiolaispoika ja insinööriopiskelija. Kummankaan kanssa emme tulleet kovin hyvin tutuiksi, mutta kävimme kuitenkin satunnaisia keskusteluja.

Antti Minkkinen
kirkkoherra

Kuvaaja: Timo Pääkkönen

Oma toiveeni on myös, että joulun alkuperäisen sanoman voisi jatkossakin kertoa niille lapsille, jotka eivät saa osallistua näihin kirkkohetkiin. Tulisihan heillä olla yleissivistyksen vuoksi oikeus tietää, miksi joulua vietetään.

 

Tietäessään minun opiskelualani ja urasuunnitelmani, jotka kohdistuivat papin työhön, lukiolaispoika kertoi joskus omista ajatuksistaan. Hän oli käynyt rippikoulun, mutta ei kokenut kristinuskon sanomaan oikein omakseen. Kirkkoon hän kuitenkin kuului, mutta syy oli vähän erikoisempi. Tämän kämppäkaverini suunnitelmana oli lähteä opiskelemaan historiaa. Euroopan ja länsimaiden historian ymmärtäminen kuitenkin edellyttää Raamatun ja kristinuskon tuntemusta. Länsimainen historia ja esimerkiksi suomalainen hyvinvointiyhteiskunta sosiaaliturvineen on rakennettu kristilliselle perustalle. Kämppäkaverini siis uskoi, ettei opiskelemaan pääseminen saati sitten opinnoissa menestyminen olisi mahdollista ilman kristinuskon riittävää tuntemusta.

Tänä syksynä on jälleen noussut julkisuuteen useampia tapauksia, joissa koulut tai päiväkodit ovat joutuneet kanteluiden kohteeksi järjestettyään toimintaa yhteistyössä seurakuntien kanssa. Erikoista on nyt, ettei tasa-arvovaltuutettu näytä tunnistavan asioista päättäessään, mikä on uskonnon harjoittamista ja mikä yleissivistystä. Uskonnollisiin tilaisuuksiin, joissa esimerkiksi rukoillaan yhdessä, voivat osallistua vain siihen luvan saaneet ja antaneet oppilaat. Sen sijaan esimerkiksi uskonnollisia viittauksia sisältävä konsertti tai kirkkoon tutustuminen kulttuurihistoriallisena kohteena eivät ole uskonnon harjoittamista. Jokaisen suomalaisen tulisi jo yleissivistyksen vuoksi päästä tutustumaan paikkakuntansa historiaan myös siitä näkökulmasta, minkä katsomuksen varaan tämä kaupunki ja maa on aikanaan rakentunut. Jos ei tunne ja ymmärrä oman maansa ja kotiseutunsa kulttuurihistoriaa, on vaikea ymmärtää ja hyväksyä tänne muualta saapuvienkaan katsomuksia.

Kajaanin kaupunki ja evankelis-luterilainen seurakunta käyvät parhaillaan neuvotteluja yhteistyösopimuksen solmimisesta. Neuvottelut jatkuivat piispanvierailun yhteydessä. Tavoitteena on löytää yhteistyön muodot, jotka hyödyttävät molempia osapuolia ja turvaavat tasapuolisen kohtelun jokaiselle lapselle ja nuorelle päivähoidossa ja kouluissa. Seurakunnan puolelta toiveena on, että jatkossakin kaikilla lapsilla olisi mahdollisuus osallistua esimerkiksi koulun perinteiseen joulukirkkoon. Oma toiveeni on myös, että joulun alkuperäisen sanoman voisi jatkossakin kertoa niille lapsille, jotka eivät saa osallistua näihin kirkkohetkiin. Tulisihan heillä olla yleissivistyksen vuoksi oikeus tietää, miksi joulua vietetään.

Voisit myös tykätä

Jätä kommentti

Mitä mieltä olet uusista sivuista

Olemme kehittäneet uudet kotisivut ja haluaisimme tietää, mitä mieltä sinä olet. Mielipiteesi on meille todella tärkeä, jotta voimme tehdä sivustosta entistä toimivamman ja käyttäjäystävällisemmän.

Vastaaminen ei vie paljoa aikaa, ja palautteesi auttaa meitä parantamaan palveluamme.
Kiitos jo etukäteen, että annat hetken aikaasi!

1 / 4

Mitä mieltä olet uudesta Kotiseurakuntani-sivustosta?

2 / 4

Minkä ikäinen olet?

3 / 4

Minkälaista sisältöä etsit sivuilta?

4 / 4

Vapaa palaute

taustalogo
Seurakuntalehden julkaisija: Kajaanin seurakunnan kirkkoneuvosto
Päätoimittaja: kirkkoherra Antti Minkkinen
Toimitussihteeri: tiedottaja Kaisa Rönkä
Toimitus: seurakuntalehti.kajaani@evl.fi

Tilaukset ja osoitteenmuutokset: p. 08 617 21 tai kajaani.seurakunta@evl.fi
Jakeluhuomautukset: kajaani.seurakunta@evl.fi tai (08) 61 721

Seurakuntalehden julkaisupäivät vuonna 2025: 
29.1., 5.3., 9.4., 28.5., 20.8., 17.9., 22.10., 26.11. ja 17.12.


© 2024 Kajaanin seurakunta