Etusivu PuheenvuorotMinun ekovinkkini Ruokahävikki minimiin

Ruokahävikki minimiin

by Admin

Torstai ja ruokakauppapäivä. Mitähän viikonloppuna söisimme? Kurkistus jääkaappiin ja pakastimeen – onko siellä ruokatarvikkeita, joiden päivämäärät ovat umpeutumassa.

Sirpa Väisänen
Joutenlammen kurssikeskuksen
toiminnanjohtaja

Kuvaaja: Väinö Juntunen,
Kajaanin kamerakerho

 Pyrimme valmistamaan leiriläisille heidän tykkäämiään ruokia, ettei ruokaa menisi niin paljon lautashävikkinä biojätteeseen.

Sitten suunnittelen viikonlopun ja seuraavan viikon alkupuolen ruoat ja teen ostoslistan, joka sisältää paljon kasvikunnan tuotteita, mutta perin harvoin punaista lihaa. Hyvällä suunnittelulla minimoin sekä ruokahävikin syntymistä että kauppareissujen määrää.
Samalla periaatteella toimimme Joutenlammen keittiöllä, jossa suunnittelemme ruokalistat asiakaslähtöisesti.

Annoskoot mitoitamme aina kulloisenkin asiakasryhmän mukaan. Kasvisten määrää olemme lisänneet ruokaohjeissa ja ateriakokonaisuuksissa, jolloin lihan, kalan ja broilerin määrää voi vähentää. Kasvisten ympäristövaikutus on lähes poikkeuksetta pienempi kuin eläinperäisten tuotteiden, joten niitä kannattaa hyödyntää aterioilla enemmän. Ja varsinkin kotimaiset juurekset ovat hyvä vaihtoehto ympäri vuoden. Punaista lihaa käytämme vähän, ja käyttämämme naudan-, sian- ja broilerinliha on kotimaista, sekä valmiit kalavalmisteet ovat MSC-merkittyä kalaa. MSC-merkki osoittaa, että tuote on peräisin kestävistä kalakannoista ja vastuullisesti toimivilta kalastusyrityksiltä. Maitotaloustuotteita olemme osittain korvanneet kauravalmisteilla. Usein liharuoan rinnalla on myös kasvisvaihtoehto tarjolla. Pyrimme valmistamaan leiriläisille heidän tykkäämiään ruokia, ettei ruokaa menisi niin paljon lautashävikkinä biojätteeseen.

Syömättä jääneellä ruoalla on merkittävät ilmastovaikutukset, ja siksi ruokahävikkiä pitäisi vähentää kaikin mahdollisin keinoin. Aina ei hyvällä suunnittelullakaan pysty ruokahävikkiä kokonaan poistamaan. Tähteeksi jääneitä ruokia voi hyödyntää leivontaan ja seuraavan päivän aterialla, kun huolehtii oikeista jäähdytys- ja kuumennuslämpötiloista. Perunasoseesta ja puuroista tulee maukkaita ja pehmeitä leipiä sekä sämpylöitä. Pyttipannu, pitsa, kiusaukset ja keitot ovat hyviä ruokalajeja, joihin voi käyttää tähteeksi jääneitä ruokia.

Voisit myös tykätä

Jätä kommentti

Mitä mieltä olet uusista sivuista

Olemme kehittäneet uudet kotisivut ja haluaisimme tietää, mitä mieltä sinä olet. Mielipiteesi on meille todella tärkeä, jotta voimme tehdä sivustosta entistä toimivamman ja käyttäjäystävällisemmän.

Vastaaminen ei vie paljoa aikaa, ja palautteesi auttaa meitä parantamaan palveluamme.
Kiitos jo etukäteen, että annat hetken aikaasi!

1 / 4

Mitä mieltä olet uudesta Kotiseurakuntani-sivustosta?

2 / 4

Minkä ikäinen olet?

3 / 4

Minkälaista sisältöä etsit sivuilta?

4 / 4

Vapaa palaute

taustalogo
Seurakuntalehden julkaisija: Kajaanin seurakunnan kirkkoneuvosto
Päätoimittaja: kirkkoherra Antti Minkkinen
Toimitussihteeri: tiedottaja Kaisa Rönkä
Toimitus: seurakuntalehti.kajaani@evl.fi

Tilaukset ja osoitteenmuutokset: p. 08 617 21 tai kajaani.seurakunta@evl.fi
Jakeluhuomautukset: kajaani.seurakunta@evl.fi tai (08) 61 721

Seurakuntalehden julkaisupäivät vuonna 2025: 
29.1., 5.3., 9.4., 28.5., 20.8., 17.9., 22.10., 26.11. ja 17.12.


© 2024 Kajaanin seurakunta