Etusivu PuheenvuorotMinun ekovinkkini Minun ekologinen elämäntapani

Minun ekologinen elämäntapani

by Admin

Kirjoitin googleen kysymyksen, mitä ekologisuus tarkoittaa? Vastaukseksi sain, että ”se tarkoittaa luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä sekä ihmisten taloudellisten ja aineellisten toimintojen sopeuttamista maapallon luonnonvarojen riittävyyteen ja luonnon sietokykyyn”. Siinäpä on niin suuret saappaat pienelle ihmiselle, että hyvejääkö se tehhä mittään?

Miia Rönkkö
luottamushenkilö

Kuvaaja: –

Minulle ekologisuus tarkoittaa luomakunnan hyvää huolenpitoa, eli varsin kristillinen ajatus ja perusarvo. Jos jokainen meistä tekisi oman osansa tästä huolenpidosta, eihän meillä olisi hätäpäivää. 

Minulle ekologisuus tarkoittaa luomakunnan hyvää huolenpitoa, eli varsin kristillinen ajatus ja perusarvo. Jos jokainen meistä tekisi oman osansa tästä huolenpidosta, eihän meillä olisi hätäpäivää. Vaan näin hyvin asiat eivät ole. Ilmastonmuutos etenee ja se ahdistaa minua. Ahdistusta helpottaakseni yritän ajatella pienesti, vaikka mielellään koko maailmankin pelastaisi. Tässä kohtaa pienesti ajattelemisella tarkoitan niitä asioita, mitä minä voin omassa arjessani ja kirkkovaltuutettuna tehdä ekologisuuden eteen. Aina ekologisuuden huomioiminen ei kuluttajana ole helppoa. Yritykset mainostavat tuotteitaan ympäristöystävällisinä, mutta kun vähän tarkemmin tutkii, näin ei asia ole. Meitä houkutellaan jatkuvasti mainonnan keinoin ostamaan jotain uutta, vaikka lisää tavaraa ei tarvitsisi. Joskus ekologinen vaihtoehto voi olla myös kalliimpi kuin epäekologinen, jolloin ekologisuus voi jäädä toisarvoiseksi. Tällöin ekologisuus on arvovalinta, joka jokaisen ihmisen on kohdallaan tehtävä. Ihmisen on myös löydettävä itse itsestään kipinä luomakunnan huolenpitoon, kukaan ei voi sitä ulkopuolelta antaa.
Omassa arjessani olen päättänyt kuluttaa vähemmän. Ostan asioita vain tarpeeseen ja tarkkaan harkiten. Tulevan joulun lahjat annan pääasiassa aineettomina asioina, esimerkiksi palveluina paikallisilta yrityksiltä. Kannatan myös kiertotaloutta, eli talousmallia, jossa olemassa olevat materiaalivirrat kiertävät yhä uudelleen, eivätkä ne päädy jätteeksi kaatopaikalle. Tästä arkisena esimerkkinä on jätteiden kierrätys, jolloin jätejakeista saadaan materiaaleja uusiokäyttöön. Aina kun mahdollista pyöräilen, niin töihin kuin kirkkovaltuuston tai palvelutoiminnan johtokunnan kokouksiinkin. Kokousasiakirjat käsittelen sähköisinä, jolloin paperijätettäkään ei synny.
Googlen antamasta globaalista määritelmästä huolimatta haluan uskoa, että kyllähän se vain hyvejää, sillä pienistä puroista syntyy iso virta. En koe, että tämä minun arkiekologinen elämäntapani tarkoittaisi mistään luopumista, vaan ajattelen sitä ennemmin palveluksena luomakunnalle sekä tuleville sukupolville.

Voisit myös tykätä

Jätä kommentti

Mitä mieltä olet uusista sivuista

Olemme kehittäneet uudet kotisivut ja haluaisimme tietää, mitä mieltä sinä olet. Mielipiteesi on meille todella tärkeä, jotta voimme tehdä sivustosta entistä toimivamman ja käyttäjäystävällisemmän.

Vastaaminen ei vie paljoa aikaa, ja palautteesi auttaa meitä parantamaan palveluamme.
Kiitos jo etukäteen, että annat hetken aikaasi!

1 / 4

Mitä mieltä olet uudesta Kotiseurakuntani-sivustosta?

2 / 4

Minkä ikäinen olet?

3 / 4

Minkälaista sisältöä etsit sivuilta?

4 / 4

Vapaa palaute

taustalogo
Seurakuntalehden julkaisija: Kajaanin seurakunnan kirkkoneuvosto
Päätoimittaja: kirkkoherra Antti Minkkinen
Toimitussihteeri: tiedottaja Kaisa Rönkä
Toimitus: seurakuntalehti.kajaani@evl.fi

Tilaukset ja osoitteenmuutokset: p. 08 617 21 tai kajaani.seurakunta@evl.fi
Jakeluhuomautukset: kajaani.seurakunta@evl.fi tai (08) 61 721

Seurakuntalehden julkaisupäivät vuonna 2025: 
29.1., 5.3., 9.4., 28.5., 20.8., 17.9., 22.10., 26.11. ja 17.12.


© 2024 Kajaanin seurakunta