Taiteilija Emma Irene Kivekäs (o.s. Suominen) syntyi 5.4.1898 Hollolassa, kuoli Kajaanissa 19.4.1956) opiskeli Helsingissä Ateneumissa, silloisessa Taideteollisen keskuskoulun kuvaamataidon- opettajan osastossa ja Suomen Taiteilijayhdistyksen piirustuskoulussa 1920 – 1925. Hän valmistui piirustuksen opettajaksi ja taidemaalariksi. Taideopintojaan hän jatkoi Pariisissa, josta käsin hän teki matkoja Euroopan taidekeskuksiin.
Emma Irene Kivekkään, hänen puolisonsa ja vävynsä hauta sijaitsee Vanhalla hautausmaalla (osasto 3, rivi 41, paikka 437).
Rauha Roiha
Kajaanin Matkailuoppaat ry.
Emma Irene Kivekäs: Omakuva, 1948, vesiväri- ja pastellimaalaus. Kajaanin taidemuseon kokoelma.
Emma Irene Kivekäs oli kuvaamataidon opettajana Vaasan lyseossa. Hän muutti Kajaaniin 1930-luvun alussa miehensä Onni Kivekkään kanssa, joka oli kauppakoulun rehtorina ja lyseon matematiikan lehtorina. Emma Irene oli lyseon kuvaamataidon opettajana 1937- 1942, kauppakoulussa aloittaneen tyttölyseon piirustuksen opettajana 1951 – 1952 ja kauppakoulussa mainospiirustuksen opettajana. Hän jätti opetustyön ja antautui vapaaksi taiteilijaksi.
Kivekkään perheen talon suunnitteli arkkitehti Eino Pitkänen. Talo oli keskusurheilukenttää vastapäätä, lähellä silloista kauppakoulua. Talon toisessa kerroksessa oli ateljee, jossa taiteilija maalasi samoin kuin Jormasjoen kesähuvilassa.
Hänen teoksiaan oli ensi kerran näyttelyssä 1928. Hän osallistui kotimaisiin yhteisnäyttelyihin ja järjesti Kajaanissa yksityisnäyttelyitä. Näyttelytiloja ei ollut, tiloina olivat seminaari, ravintola Maakunnan kabinetti tai liikehuoneistoja. Kivekkään hartain toive oli saada Kajaaniin taidehalli. Näin voitaisiin kutsua ulkopuolelta Kajaania taiteilijoita.
Kajaanissa oli erikoislaatuinen taiteilijayhteisö, joka kokoontui taiteilija H. Ahtelan kotiin. Emma Irene ja Rosa Arola olivat mukana. Keskusteltiin taiteesta, taidenäyttelyistä ja taidekirjoista, retkeiltiin ympäri Kainuuta ja maalattiin maisemia. Näin Emma Irene aloitti maisemamaalauksen. Alkuaan hän oli arvostettu muotokuvamaalari. Hänet kutsuttiin eri puolille Suomea. Pastelleilla maalatut lapsimuotokuvat olivat kiitettyjä, samoin kukka-asetelmat. Hänen muistonäyttelynsä järjestettiin Helsingissä 1960.