Kauppias Matti Vartiainen muutti Kuopiosta Kajaaniin 1899, osti edesmenneen kauppias Michelssonin talon Aleksanterinkadun varrelta, alkoi pitää kauppaa ja avioitui Vilhelmiina (Mimmi) Väyrysen kanssa. Pariskunnalle syntyi tytär, joka kasteessa sai nimekseen Irma Sanelma. Raatihuoneentorin ympäristö oli lapsuudesta asti Irma Vartiaisen kotimaisemaa.
Irma Vartiaisen sukuhaudan sijainti Vanhalla hautausmaalla: osasto 1 rivi 24 paikka 308.
Anneli Piirainen
Kajaanin Matkailuoppaat ry
Kuvaaja: Koti-Kajaanin kuva-arkisto
Päästyään ylioppilaaksi Kajaanin yhteiskoulusta 1925 Irma Vartiainen opiskeli Helsingin yliopistossa ja valmistui filosofian maisteriksi 1932. Pätevöityneenä sekä oppikoulun että seminaarin lehtorin virkaan hän teki elämäntyönsä Kajaanissa. Luonnontieteitä hän opetti Kajaanin molemmissa lyseoissa. Virkavuosia kertyi yhteensä 36, niistä viimeiset 16 Kajaanin seminaarin maantieteen lehtorina. Lukuisat opintomatkat Euroopan ja Afrikan maihin olivat loma-aikojen ohjelmaa.
Museotyö oli kuitenkin Irma Vartiaisen rakkain harrastus. Yli kaksi vuosikymmentä (1954–1977) hän oli Kainuun Museoyhdistyksen puheenjohtajana eikä pelännyt tarttua työhön. Vinttejä koluamalla hän kartutti kokoelmia. Esineitä hän kirjasi ja luetteloi paitsi Kajaanissa, ainakin Puolangalla, Paltamossa, Vuolijoella ja Hyrynsalmella, jossa vaikutti toinenkin innokas museoesineiden keräilijä, nimismies H.V. Claudelin. Toiminta vakiintui. Järjestettiin valtakunnalliset museopäivät, puuhattiin yleisöretkiä. Laadittiin julkaisuja, joista merkittävin lienee uusi painos Louis Sparren matkakirjasta Kalevalan laulumaille.
Vaikka työtä tehtiin talkoilla, museo tarvitsi myös rahaa. Opetusministeriöltä neuvokas puheenjohtaja haki ja sai avustusta. Onnekas sattuma ohjasi Irma Vartiaisen Helsingissä illallistilaisuudessa seuraan, jossa hän kysyttäessä kertoi ”harrastavansa museota”. Ensimmäinen tuottoisa hakemus lähti silloin saadun vihjeen perusteella. Tunnustuksena maakunnallisen museotoiminnan hyväksi tekemästään työstä Irma Vartiainen sai Suomen Museoliiton 50-vuotisjuhlamitalin 70-vuotispäivänään.
Irma Vartiainen oli tolkku, aikaansaava ihminen. Museotyön ohella hän oli Kainuun Kotiteollisuusyhdistyksen, Kajaanin Kalevalaisten Naisten ja Lotta Svärd -yhdistyksen aktiivinen jäsen. Irma Vartiaiseen sopii vanha sanonta: työ tekijäänsä kiittää.