Salme Tervonen teki arvokkaan elämäntyön Kainuun käsi- ja
taideteollisuus ry:n toiminnanjohtajana sekä Kainuun Pirtin toiminnanjohtajana 1966–1991. Käsityöt olivat jo lapsena tärkeä osa hänen elämäänsä.
Salme Tervosen hauta sijaitsee Paltaniemen uudella hautausmaalla (osasto C15, rivi 9,
paikat 4 ja 5).
Aila Latipää, Kajaanin Matkailuoppaat ry
Kuvaaja: Tervosen perhealbumi
Salme syntyi Juho ja Katri Mustosen maanviljelijäperheen kuopuksena Jormaskylän Leinolassa. Talon pirtissä rukki ja kangaspuut olivat ahkerassa käytössä. Kansakouluunkin
Salme meni itse kutomastaan kankaasta tehdyssä mekossa.
Salme kävi Kajaanin naiskotiteollisuuskoulun. Jo 16-vuotiaana häntä kysyttiin käsityökurssien ohjaajaksi. Salme mietti yön yli, lupautui ja sille tielle jäi. Opiskelu
jatkui Hämeenlinnan Wetterhoffin käsityökoulussa, minkä jälkeen hän toimi Marttapiiriliiton kotiteollisuusneuvojana ja itsenäisenä yrittäjänä.
Vuonna -52 Salmen elämään ilmestyi Vilho Tervonen, joka hurmasi tansseissa Salmen kauniilla lauluäänellään. Häitä vietettiin, ja perheeseen syntyi neljä lasta. Salme kutoi nyt kotona tilaustöitä. Hän oli nopea kutoja: illansuussa puihin laitettu täkänä oli ennen nukkumaanmenoa valmis.
Kotiteollisuusyhdistyksen järjestämien ammattikurssien opettajaksi Salme ryhtyi -58. Hän mietti, miten myydä kotona kudottuja tuotteita. Syntyi idea Kainuun Pirtistä, joka perustettiin -63. Jo parin vuoden päästä avattiin oma myymälä ja oma tuotanto. Salme oli suunnitellut pääosan myymälän raanuista, kankaista ja asusteista.
Kotiteollisuusyhdistys ja Kainuun Pirtti olivat hyviä työllistäjiä. Kainuun kunnissa oli jokaisessa neuvonta-asema. Kajaanissa, Oulussa ja Kuhmossa oli lisäksi myymälä.
Kainuun Pirtti työllisti 20 vakituista työntekijää ja käsitöiden valmistus 43 kutojaa Kainuussa. Pellavaiset saunatekstiilit ja liinat, villaraanut, kuultokudokset ja vapaa-ajan asut olivat suosituimpia, aina ulkomaille asti toimitettuja tuotteita.
Myös presidentti Urho Kekkonen huomasi Salme Tervosen merkityksen Kainuulle ja vieraili myymälässä. Presidentti saikin lahjaksi Tervosen suunnitteleman pellavaisen
kesäpuvun.
Salme Tervonen sai taideteollisuuden valtionpalkinnon kainuulaisen käsityöperinteen vaalijana ja kehittäjänä sekä neljäntenä naisena Suomessa kotiteollisuusneuvoksen arvon.
Salme oli innostava, sydämellinen ja aina tyylikäs.