Hilma Roos oli maanmittari Carl Fredrik Roosin ja Maria Elisabeth Sahlströmin tytär. Roosit asuivat Kauppakatu 20:ssä nykyisen ravintola Valjuksen paikalla. Perheessä oli 12 lasta. Roos kävi vuosina 1874–78 yksityistä tyttökoulua Joensuussa ja tuli sitten apuopettajattareksi Kajaanin kaupungin kansakouluun 1878.
Hilma Roosin (5.1.1863–14.10.1936) perhehauta sijaitsee Vanhalla hautausmaalla: osasto 10 rivi 17 paikka 398.
Raija Elsinen
Kajaanin Matkailuoppaat ry
Kuvaaja: Kainuun Museon kuva-arkisto
Hän oli seuraavan lukuvuoden opettajana Raahessa ja palasi takaisin Kajaaniin 1880. Hilma Roos suoritti Jyväskylässä opettajan tutkinnon vuonna 1882 ja oli sen jälkeen kansakoulunopettajana parikymmentä vuotta. Vuonna 1903 hän siirtyi voimistelunopettajaksi seminaarin harjoituskouluun ja opetti siellä myös tyttöjen käsitöitä.
Hilma Roosin pitkä opettajan ura ei kuitenkaan rajoittunut vain jo edellä mainittuun. Vuosina 1895–98 hän toimi opettajana yksityisessä ruotsinkielisessä tyttökoulussa ja vuosina 1891–94 silloisessa Käsityöläiskoulussa, vuodesta 1902 Kajaanin yhteiskoulussa ja sittemmin yhteislyseossa, josta toimesta hän luopui 1931.
”Himmu” Roos oli yhteiskunnallisesti valveutunut. Hän toimi muun muassa kansakoulun- ja kaupunginkirjaston johtokunnassa, oli pitkäaikainen toimihenkilö vaivaishoitohallituksessa ja useat vuodet köyhäinhoitohallituksessa sekä oli yksi ensimmäisistä naisista, jotka valittiin kaupunginvaltuustoon. Hilma Roos oli ajamassa myös naisten äänioikeutta yhdessä Hanna Vuoriston ja Verna Hollmeruksen kanssa. Marttatyö, raittiusaate ja naisvoimistelu olivat hänen sydäntään lähellä. Hilma Roosin ”silmäterä”, Naisvoimisteluseura Elo (Elottaret), aloitti toimintansa 1909. Hän toimi Elottarien ohjaajana 1910- ja 1920-luvulla.
Roos oli kaupungin lukusalin- ja kirjastonhoitaja aina vuoteen 1934 saakka, ja lainaajille hän suositteli, että yhden kaunokirjallisen teoksen rinnalla lainattaisiin jokin tieteellinen teos. Hän asui Linnan- ja Brahenkadun kulmassa, jota tietysti kutsuttiin pitkään ”ruusun kulmaksi” tai ”Roosin nurkaksi”. Talo oli viimeinen Brahenkadulta purettu puutalo. Muistokirjoituksen laatija kertoi Roosin kuolemasta näin: ”Viimeiseen asti aikansa tasolla pysynyt nuorekas sielu on muuttanut, kaikkea kaunista ja korkealle kohottavaa ihaillut silmä on sammunut syysmyrskyn raivotessa.” Hilma Roos kuoli Kajaanissa 14. lokakuuta 1936.