Yhteisvastuukeräyksellä tuetaan Suomen Partiolaisten valtakunnallista toimintaa. Partio vahvistaa nuorten toimijuutta, uskoa omiin taitoihin ja vastuunkantoon. Partio tukee myös rauhankasvatusta ja erilaisuuden hyväksyntää. Keräysvaroilla autetaan vähävaraisia nuoria esimerkiksi leirimaksuissa ja varustehankinnoissa.
Kaisa Rönkä
Kuvaaja: Reijo Haukia
Yhteisvastuukeräyksen tuotosta 30 % jää paikallisen seurakunnan käyttöön. Kajaanissa tuotto käytetään avoimen partiotoiminnan hyödyksi toteuttamalla kaksi retkipäivää keväällä 2026. Saavutettavuuden ja esteettömyyden näkökulmasta toinen retkistä toteutetaan Terveysmetsän ympäristössä ja toinen haastavammassa maastossa. Tavoitteena on kiinnittää huomio lähiluonnon merkitykseen sekä osallistumis- ja harrastamismahdollisuuksiin.
Partio on maailman suurin nuorisoliike, johon kuuluu noin 45 miljoonaa partiolaista noin 200 maassa. Suomessa partiotoiminnassa on mukana vuosittain noin
65 000 partiolaista.
Kajaanin Korvenpoikien seikkailijaryhmän vetäjä Jenny Karjalaisen mielestä partiota monipuolisempaa harrastusta saa hakea.
– Partion kasvatustavoitteena on kehittää kaikenikäisenä suhdetta itseen, toiseen ihmiseen, luontoon ja yhteiskuntaan. Yhdessä tekemällä ja oppimalla on tavoitteenamme kasvaa yhteiskunnallisesti aktiivisiksi, toisistamme huolta pitäviksi ihmisiksi, hän kertoo.
Partio perustuu vertaisjohtajuuteen: lähes samanikäiset nuoret johtavat partiolaumaa, mikä mahdollistaa paremman henkilökemian ja yhteisymmärryksen ryhmän jäsenten välillä. Tasavertaisessa ja luottamuksellisessa ilmapiirissä nuoret voivat oppia myös toisiltaan ja jakaa vastuuta.
– Nuoremmat pääsevät esimerkiksi itse suunnittelemaan varusteluettelot ja ruokalistat leireille, Tarpoja-ikäisiä poikia johtava Aaro Karjalainen kertoo vertaisjohtajuuden tavoista.
Luonto- ja retkitaitoja sekä
toimeliaisuutta
Kajaanin Eränkävijöiden lippukunnanjohtaja Lasse Pikkarainen on ollut mukana partiotoiminnassa jo 34 vuotta. Hän huomauttaa, että partioon voi tulla kuka tahansa, ja siellä jokainen voi saada omat taitonsa käyttöön.
– Joku voi olla taitava liikunnassa, toinen voi olla kiinnostunut ensiaputaidoista, ja kolmas voi tykätä askartelusta. Jokainen voi tuntea kuitenkin olevansa tärkeä osa ryhmää omien taitojensa ansiosta, hän korostaa.
Partiolaiset kokoontuvat viikoittain lippukuntansa kokoontumispaikassa eli partiokololla. Kokouksissa tehdään oman ikäkauden aktiviteetteja, joissa opitaan luonto- ja retkitaitoja, kädentaitoja, ryhmässä toimimista, luovuutta, toimeliaisuutta ja vastuun kantamista.
Seikkailija-poikien ryhmää vetävä Sini Karjula kertoo oppineensa partiossa monenlaisia taitoja:
– Partiossa voi kehittää retki- ja johtamistaitoja. Lisäksi pääsee kokemaan asioita, joita ei normaalisti tulisi tehtyä, kuten vierailemaan paloasemalla.
– Partiossa harjoitellaan myös elämän kannalta tärkeitä kansalaistaitoja, kuten ensiaputaitoja ja ruoanlaittoa, Kajaanin Korvenpoikien hallituksen jäsen ja sihteeri Aaro Karjalainen jatkaa.
Yleensä partioon tullaan lapsuusikäisenä tai lapsien myötä. Järvi-Suomen Partiolaiset ry:n luottamushenkilö Salla Heikkinen on kuitenkin ilahduttava esimerkki siitä, että partiotoiminnan voi aloittaa myös aikuis-iällä.
– Sitä kokee saaneensa partiosta taitoja omaan elämään tai työhön, esihenkilönä työskentelyyn ja kavereita ympäri Suomen, Salla kertoo partion hyvistä puolista.
Partio on sosiaalinen ja matalan kynnyksen harrastus
Kajaanin Korvenpoikien lippukunnan apulaisjohtaja Aleksi Karjalainen kokee, että partiosta on tullut erilaisia taitoja ja rutiineja arkeen. Tapahtumia on paljon, ja niihin pääsee mukaan, jos vain haluaa.
– Partio on sosiaalinen ja matalan kynnyksen harrastus. Kustannukset eivät ole korkeita. Partiossa ei ole myöskään pakko olla mukana joka viikkoisessa toiminnassa, mutta se ei ole este leireille osallistumiselle.
Partio-ohjelma kasvaa partiolaisen mukana. Kun taidot ja osaaminen karttuvat ajan myötä, sitä sanotaan partiopoluksi. Sudenpentuna voidaan opetella puukon turvallista käyttöä; kun taitoja tulee lisää, voi Samoaja-ikäisenä olla jo takomassa itse puukkoja.
– Pääsemme tekemään sen kokoisia juttuja, joita itse haluamme ja voimme tehdä.