Talvisodan päättymisen muistotilaisuus järjestetään Kajaanissa 13.3.
Se on tärkeä kainuulaisille veteraaneille, maanpuolustustyötä tekeville ja kaikille kainuulaisille. Kainuun Sotilaspojat ry on osallistunut tilaisuuteen vuosittain.
Asko Tolonen
Toimitus Mirja Kananen
–
Viimeisen 30 vuoden aikana Sotilaspojat on ollut hyvin järjestäytynyt organisaatio ja vireä maanpuolustusyhdistys Kainuussa. Sotilaspoikien keski-ikä on 93 vuotta, ja kannattajajäsenetkin ovat kaikki jo yli 60-vuotiaita.
Sotilaspoikatoiminta tuli minulle tutuksi noin 15 vuotta sitten edesmenneen sotilaspoika- ja kunniapuheenjohtaja Y. A. Korhosen kautta. Hän kävi vuosittain hakemassa yritykseltämme ilmoituksen
Sotilaspoika-lehteen ja houkutteli mukaan toimintaan. Olen ollut Kainuun Sotilaspoikien Perinnekilta ry:n puheenjohtajana vuodesta 2017 alkaen ja sitä ennen kannattajajäsenenä kaksi vuotta.
Maakunnissa on omat perinnekillat, jotka ovat jäseninä Sotilaspoikien Perinneliitossa. Killalla on oma lippu ja valtakunnallisella liitolla myös omansa. Sotilaspoikien perinneliiton puheenjohtajana on Juhani Manninen, minä olen sekä sotilaspoikien perinneliiton että perinnesäätiön hallituksen jäsen. Perinneyhdistykseksi yhdistyminen näkyy arjessa aktiivisena yhdistystoimintana, johon kuuluvat kokoukset, retket ja osallistuminen Kainuun muiden veteraani- ja maanpuolustusjärjestöjen toimintaan. Kainuun kilta vietti 30-vuotisjuhlaa Sotkamossa 6.12.2023 isoin juhlallisuuksin. Minuun teki vaikutuksen eturivissä istuneet sotilaspojat ja pikkulotat, jotka ovat tehneet mittaamattoman arvokkaan työn maamme itsenäisyyden puolesta.
Sotilaspojat on ollut monille ehkä tuntematon yhdistys ja unohdettu veteraaniryhmä. Se voi johtua siitä, että toiminta lakkautettiin viime sotien 1939–1945 jälkeen, ja se alkoi uudelleen vasta 1990-luvulla. Muut sodanjälkeiset veteraaniyhdistykset on perustettu sotien jälkeen. Viimeisen 30 vuoden aikana Sotilaspojat on ollut hyvin järjestäytynyt organisaatio ja vireä maanpuolustusyhdistys Kainuussa. Sotilaspoikien keski-ikä on 93 vuotta, ja kannattajajäsenetkin ovat kaikki jo yli 60-vuotiaita. Jäsenistössä on sotilaspoikia, pikkulottia, kannattajajäseniä ja perhejäseniä.
Urheilun ja kasvatuksellisen työn ohessa sotilaspojat osallistuivat kotirintamalla mm. raaka-aineiden kierrätykseen teollisuudelle ja polttopuun hankintaan. Sotilaspojat toimivat pelastustehtävissä ja sotilaallisen toiminnan aputehtävissä, kuten vanginvartioina, aseenkätkijöinä ja lähetteinä vieden mm. palvelukseenastumismääräyksiä. Vanhimpia poikia oli ilmatorjunnassa, desanttien etsintäpartiossa ja vartiomiehinä.
Sotilaspoikalehti ilmestyy kolme kertaa vuodessa ja se jaetaan jäsenille. Sotilaspoikalehden numerossa 4/2023 Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö kirjoittaa juhlatervehdyksessään: ”Edistyksestämme kuuluu kiitos sotien sukupolvia kohtaan, jotka eivät ainoastaan puolustaneet Suomea vaan myös rakensivat ja jälleenrakensivat tämän maan. Kunniakansalaisiimme lukeutuvat myös sotilaspojat ja lottatytöt, jotka vaaran uhatessa kasvoivat aikuisiksi nopeammin kuin olisi pitänyt.” Tämä artikkeli oli ilo lukea, sillä myös Sotilaspoikien on aika päästä veteraanisarjaan, koska he olivat lottatyttöjen kanssa monessa apuna.