Kalle Veikko Mikkonen (taiteilijana Kaarlo Mikkonen) syntyi
Kajaanin Purolassa muurari Kalle Mikkosen ja Annan, o.s. Tolvanen,
perheeseen. Hän oli viidestä pojasta toiseksi vanhin.
Jo koulupoikana Mikkonen haaveili taiteilijan urasta, piirsi paljon
ja teki kipsisen reliefin Aleksis Kivestä. Hän aikoi taidekouluun,
mutta sota vei nuoren miehen viideksi vuodeksi rintamalle. Sodan
jälkeen Mikkonen meni Turkuun rakennusmaalarioppiin. Syksyllä
1946 hän lähetti maalauksiaan Suomen Taideakatemian kouluun,
jonne hänet töidensä perusteella kutsuttiin koulun jo alettua.
Kaarlo Mikkosen hauta sijaitsee Vanhalla hautausmaalla (osasto 3, rivi 12,
paikka 815).
Aila Latipää, Kajaanin Matkailuoppaat ry
Kuvaaja: Kainuun Museon kuva-arkisto / Heikki Aranne
Opiskelu taidemaalarilinjalla kesti kolme vuotta. Mikkonen oli ahkera, stipendillä palkittu Aarre Heinosen oppilas, jonka maalauksia oli ensimmäisen kerran Suomessa esillä v. 1948 ja jo vuotta aiemmin Tukholmassa.
Mikkonen meni naimisiin opiskelutoverinsa Raili Revon kanssa. Perheeseen syntyi tytär ja poika. Asuttiin 1950-luvulla useilla paikkakunnilla eri puolilla Suomea.
Vähitellen Mikkonen siirtyi kuvanveistoon. Veistoksia oli ensimmäisen kerran näytteillä v. 1963, tuolloin vielä maalausten ohella.
Mikkonen muutti yksin takaisin Kajaaniin 60-luvun lopulla. Tuli avioero. Mikkonen työskenteli ensin myös rakennusmaalarina, mutta antautui sitten vapaaksi taitelijaksi. Vuonna 1970 järjestetyssä yhteisnäyttelyssä oli Mikkosen veistoksia ja hänen elämänkumppaninsa
Aino Salovaaran maalauksia.
Kaarlo Mikkonen oli tuottelias ja merkittävä kainuulainen taiteilija, jonka teoksia on Ateneumin, Suomen valtion, kaupunkien ja yksityisten kokoelmissa. Töitä on ollut monissa ulko- ja kotimaisissa yhteisnäyttelyissä sekä taiteilijan yksityisnäyttelyissä. Kaarlo Mikkonen sai Kajaanin kaupungin taidepalkinnon ja Oulun läänin taidepalkinnon. Vuonna 1980 hänelle myönnettiin valtion taiteilijaeläke.
Oulun Toripolliisi, Mikkosen ensimmäinen julkinen veistos, paljastettiin syksyllä 1987. Siitä tuli oululaisten tunnus ja maamerkki. Taiteilija ei ehtinyt nähdä Uusi aika -veistoksensa paljastamista, yhtä Kajaanin 350-vuotisjuhlavuoden tilaisuuksista, jota hän oli kovasti odottanut. Mikkonen oli samana vuonna tehnyt kotikaupungilleen arvokkaan taidelahjoituksen: 70 pronssi- ja vuolukivistä pienoisveistosta.
Kaarlo Mikkosta on luonnehdittu vähäeleisten ihmiskuvien mestariksi ja hiljaisten hahmojen kuvaajaksi, joka veisti näkyväksi myötätuntonsa pientä ihmistä kohtaan. Hänet muistetaan hyvin vaatimattomana ja sydämellisenä ihmisenä.