Viipurin läänin Taipalsaaren eteläkarjalaiseen kulttuurimaisemaan
Nikin hoviin syntyi Henrik Leopold Tammelander marraskuussa
1869. Hänen isänsä oli vanhempi henkikirjoittaja Anders
Gustaf Tammelander ja äitinsä Aurora Kristina os. Sohlberg.
Nikin hovi on ollut kuninkaankartanon aputila ja sotilasvirkatalo.
Sukunimi Tammelander juontaa juurensa Jeremias Tuomaanpojan
yliopistonimestä, mies Tammiston kylästä.
Tammelanderin hauta sijaitsee Vanhalla hautausmaalla (osasto 3, rivi 33,
paikka 35).
Heli Luhtaniemi, Kajaanin Matkailuoppaat ry
Kuvaaja: perhearkisto
Henrik Tammelander kirjoitti ylioppilaaksi v.1889 Viipurin ruotsinkielisestä lyseosta ja suoritti alemman oikeustutkinnon Helsingin yliopistossa v. 1892. Hän avioitui v. 1904 ruotsinmaalaisen Ebba Helena Lindbergin kanssa. Perheeseen syntyi kolme tytärtä ja neljä poikaa. Ennen Kajaaniin muuttoa Tammelander toimi sahanhoitajana ja -isännöitsijänä eri yhtiöissä ja Iisalmen kaupunginviskaalina.
Perheen muutettua Kajaaniin Tammelander toimi Kiannan ja Kuhmon vesistöjen uittopäällikkönä. Eri puolilla Suomea oli uitettu paljon puutavaraa vesisahoille jo 1800-luvun alussa. Uitto laajeni 1860-luvulla sen jälkeen, kun höyryllä käyvien sahojen perustaminen
sallittiin. Lähes kaikki uittoreittien varrella olevat metsät avautuivat nyt sahoille. Uiton myötä uudenaikainen rahatalous valtasi syrjäisetkin kylät. Uiton valtakausi kesti aina 1970-luvulle saakka.
Uittopäällikkö Tammelander rakennutti vuonna 1920 Teppanaan maisemaa edelleen
näyttävästi hallitsevan punaisen kaksikerroksisen uittoyhdistyksen konttori- ja asuinrakennuksen. Talon suunnitteli arkkitehti Hugo Laitinen. Rakennuksessa oli 1980-luvulla Uiton päiväkoti. Talo on nykyisin yksityisomistuksessa.
Kiannan vesistöjen uittopäällikkönä Tammelander ystävystyi jo kouluajoilta tutun Ilmari Kiannon kanssa. Kianto syytti uittoyhtiön rikkoneen rysät ja lähetti yhdistykselle rysistä laskun. Sanavalmis runoilija Kianto kirjoitti ystävälleen kiitoskirjeen liitteeksi runon Pikku Heikki. Tammelander oli kooltaan suuri mies, pituutta 206 cm ja painoa 160 kg.
Henrik Tammelander menehtyi 51-vuotiaana huhtikuussa 1920 höyrylaivan uuden moottorin tilausmatkalla Helsingistä saamaansa espanjantautiin.